Uusi Nikkilä
9.4.2018

  • Nikkilä_01

Uusi Nikkilä -ideapaja kannustaa sipoolaiset keskustelemaan Nikkilän kaupunkikuvan kehityksestä

Onko Nikkilässä tilaa uudelle asumiselle? Kuuluuko tulevaisuuden Nikkilään kaupunkimaista katumiljöötä ja torilla kohtaamisia? Tätä kysytään sipoolaisilta Uusi Nikkilä -verkkokyselyssä 9.4.-22.4.

Uusi Nikkilä -ideapaja on nuorten arkkitehtitoimistojen Uusi Kaupunki -kollektiivin yhdessä Sipoon kunnan kanssa järjestämä osallistava kaupunkisuunnitteluprojekti, jossa kollektiivi luo rohkean vision Sipoon Nikkilän keskustan kaupunkikuvasta. Tuloksena on neljä ajatuksia herättävää kaupunkisuunnitelmaehdotusta, jotka pyrkivät räväkkyydellään ravistelemaan totuttuja ajattelumalleja ja avaamaan uusia polkuja tulevaisuuden Nikkilän ulkomuotoon. Ehdotukset luovutetaan kansalaiskeskustelun pohjaksi ja Sipoon kaavoituksen käyttöön.

Ehdotukset esitellään sipoolaisille virtuaalisessa keskusteluympäristössä Uusi Nikkilä -verkkokyselyssä, joka on avoinna 9.4.-22.4.2018 osoitteessa sipoorakentaajakehittaa.fi. Sipoolaiset pääsevät kertomaan ajatuksiaan kustakin ehdotuksesta.

– Sipoo on kuullut asukkaiden näkemyksiä Nikkilän nykytilasta ja historiasta, ja nyt ajatuksia on viety eteenpäin konkreettisiksi, toteutuskelpoisiksi ehdotuksiksi. Verkkokyselyssä asukkaat voivat keskustella ehdotuksista ja antaa näkemyksensä siitä, onko Nikkilän keskustan suunnittelu menossa oikeaan suuntaan, Sipoon yleiskaavapäällikkö Kaisa Jama sanoo.

Sipoon kunta kutsui Uusi Kaupunki -kollektiivin laatimaan ehdotuksia ideasuunnitelmat neljään kehityskohteeseen, jotta keskustelu Nikkilän kehityksen suunnasta herää jo ennen kaavoituksen aloittamista.

Sipoo kehittää aktiivisesti Nikkilän kyläkeskusta ja katsoo pitkälle paikan tulevaisuuteen. Uusi Kaupunki järjesti jo vuonna 2015 Söderkullassa työpajan, jonka tuloksiin kunta oli hyvin tyytyväinen ja tämä on jatkoa yhteistyölle, Arto Ollila ja Tiina Antinoja Uusi Kaupunki -kollektiivista sanovat.

Ehdotukset pureutuvat Nikkilän tulevaisuuteen.

Nikkilä on Sipoon hallinnollinen keskus ja toinen Sipoon suurimmista kyläkeskuksista Söderkullan rinnalla. Uudelle asumiselle on kysyntää Sipoossa, ja Nikkilä on luontevin paikka kehittää sipoolaista kylämäiseen henkeen sopivaa täydennysrakentamista, Arto Ollila ja Tiina Antinoja kertovat.

Ehdotukset pyrkivät tuomaan etuja Nikkilän asukkaiden elämään. Kaupunkirakenteen tiivistäminen parantaa nikkiläläisten palveluita, kun uusista asukkaista saadaan kyläpalveluille asiakaskuntaa. Täydennysrakentamisella luodaan uudenlaista asumisen kirjoa Sipooseen. Uudet asunnot taas houkuttelevat monessa eri elämäntilanteessa olevia asukkaita, myös nykyisiä sipoolaisia.

Arkkitehdit toivovat, että ehdotukset innostavat sipoolaiset keskustelemaan oman kuntakeskuksensaa tulevaisuudesta.

– Toivomme, että ehdotuksista keskustellaan vilkkaasti ja keskustelun jälkeen ne viedään kaavoitustyön pohjaksi. Ja tietysti toivomme, että saisimme aikanaan olla mukana ehdotusten jatkokehittämisessä kohti todellisia rakennuksia, Uusi Kaupunki -kollektiivin Arto Ollila ja Tiina Antinoja sanovat.

Verkkokysely

Iso Kylätie

AOR

Nikkilän asema

MUUAN

Kyläpolku

AVARRUS

Nikkilän bulevardi

R+K