UK KOLLEKTIIVI

20+ järjestettyä kaupunkitapahtumaa
80+ toteutettua designsprinttiä
2 palkintoa rakennusalan toimintamallien uudistamisesta
6 näyttelyä ja tapahtumakuratointia
10 arkkitehtitoimistoa
6 televisiojaksoa
80+ kaupunkisuunnittelun ammattilaista

Mikä on Uusi Kaupunki –kollektiivi?

Uusi Kaupunki -kollektiivi kokoaa yhteen laajan kirjon suomalaisia nuoren polven arkkitehtitoimistoja ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisia.

Uusi Kaupunki Kollektiivi tarjoaa mahdollisuuden käyttää arkkitehtisuunnittelua keskustelun ja ongelmanratkaisun välineenä. Olemme erikoistuneet käyttäjälähtöiseen ja osallistavaan kaupunkisuunnittelua kunnille, yrityksille ja yhteisöille. Näin kaupunkien ja urbaanien ympärisöjen suunnittelu tehdään näkyväksi vahvistaen ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan ympäristöönsä.

Keitä Uusi Kaupunki –kollektiivin kuuluu?

Kollektiiviin kuuluu laaja joukko kaupunkisuunnittelun nuoria ammattilaisia. Moniäänisen joukon yhteinen tavoite on tehdä kaupungeista parempia. Kollektiivi valitsee joukostaan aina parhaat tekijät jokaiseen projektiin. Toiminnallaan Uusi Kaupunki -kollektiivi myös tukee nuoria ammattilaisia.

Uusi Kaupunki -kollektiivin ovat luoneet yhdessä nuoret arkkitehtitoimistot Futudesign, JADA, Pro Toto, Studio Puisto ja Arkkitehdit R+K sekä kiinteistökehitysyhtiö Hukkatila, Virkkala de Vocht Arkkitehdit, MUUAN, Kaleidoscope, AOR ja Avarrus. Uusi Kaupunki Kollektiivi Oy perustettiin syksyllä 2013. Perustajatoimistot halusivat luoda nuorten arkkitehtiyritysten verkoston ja löytää uusia tapoja käyttää arkkitehtien osaamista hyödyksi. Nykyään verkostoomme kuuluu yli 80 käyttäjälähtöisen kaupunkisuunnittelun ammattilaista.

Mitä teemme

Käyttäjälähtöistä arkkitehtisuunnittelua ovenkahvasta maakuntakaavoihin.

Uusi Kaupunki -kollektiivi järjestää työpajoja, joiden ajatus on tehdä osallistavasta suunnittelusta positiivinen lähtölaukaus rakennetun ympäristön hankkeiden suunnittelulle. Tavoitteena on kannustaa kuntia, yrityksiä ja yhteisöjä käyttämään arkkitehtuuria keskustelun ja ongelmanratkaisun välineenä jo ennen tarkemman suunnittelun alkua sekä laajentaa arkkitehtien asiakaskuntaa.

Asiakkaamme

20+ järjestettyä kaupunkitapahtumaa ja 80+ toteutettua designsprinttiä Bucharestista Tallinnan ja Tampereen kautta Ouluun.

Uusi Kaupunki -kollektiivi järjestää työpajoja, joiden ajatus on tehdä osallistavasta suunnittelusta positiivinen lähtölaukaus rakennetun ympäristön hankkeiden suunnittelulle. Tavoitteena on kannustaa kuntia, yrityksiä ja yhteisöjä käyttämään arkkitehtuuria keskustelun ja ongelmanratkaisun välineenä jo ennen tarkemman suunnittelun alkua sekä laajentaa arkkitehtien asiakaskuntaa.

Uutiset

3.2.2020

Uusi Helsinki kasvaa esikaupunkien visioissa

Arkkitehtiryhmän laatimat visiotyöt esittelevät tulevaisuusvaihtoehtoja Malmin ja Malminkartanon asemakeskusten kehittämiseksi. Tulevaisuuden kaupunki on moninapainen, houkutteleva ja rouhea.

Yhdeksän nuoren arkkitehtitoimiston Uusi kaupunki -kollektiivi on laatinut yhdessä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kanssa visiotyöt Malmin ja Malminkartanon asemakeskuksista. Syntyneissä ideoissa näkyy tarve yhteisöllisyyteen, arjen elämyksiin sekä kestävään rakentamisen; kaupunkitilaa saadaan parempaan käyttöön sosiaalisilla innovaatioilla. Uusi kaupunki -kollektiivin työtapoihin kuuluu moniäänisyyden ja kerroksellisuuden synnyttäminen osallistavuuden, monipuolisen tekijäryhmän ja vaihtoehtoisten tulevaisuustarkasteluiden avulla.

Uudesta Malmista on tavoitteena kehittää koko Koillis-Helsingin keskus. Kolmessa visiossa tarkastellaan skenaariotyöskentelyyn pohjaten kolmea toivottua tulevaisuutta: Malmin Kasbah kehittää alueen nykyistä rakennuskantaa täydentämällä ja tiivistämällä, ainutkertainen tunnelma syntyy monikulttuurisesta ja kylläisestä katutason kaupasta ja kohtaamisesta. Malmin kaupunkikylä on visio, joka kytkee Malmin historian osaksi alueen tulevaisuuden identiteettiä, vehreä puutarhakaupunki kätkee sisäänsä palveluita ja luonnonläheisen elämäntavan. Kolmannessa visiossa, Malmin vetoketjussa, Malmin asemanseutua kehitetään voimakkaasti kaupunkikeskustaksi, ja Malmin eri puolet yhdistyvät uusien julkisten sisä- ja ulkotilojen avulla.

”Malmilla on runsaasti vahvistettavia hyviä ominaisuuksia, sekä selkeästi potentiaalisia kehitettäviä puolia; Malmin keskusta on liikenteellisesti hyvin kytkeytynyt keskeisen juna-aseman kautta, mutta sisäisesti jakautunut kahteen osaan, Ylä- ja Ala-Malmiin. Malmin rosoisuutta ja vahvaa paikallista yrittäjyyttä voidaan käyttää identiteetin rakentamisessa. Keskustan kehittämisessä on mahdollisuuksia tehdä merkittäviä muutoksia ja luoda uusia vetovoimatekijöitä.” kertoo Malmin tulevaisuustarkastelun projektipäällikkö, arkkitehti Niilo Ikonen. Tulevaisuustarkastelu on tehty yhdessä Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kanssa.

Uusi Malminkartano on kaupunkitasolla vetävä kohde, jonne tullaan harrastamaan ja hakemaan elämyksiä. Hyvät yhteydet ja rouhean erilainen lähestyminen kaupunkiin ovat synnyttäneet ilmapiirin, joka ruokkii myönteistä kehitystä. ”Uusi rakentaminen luo rohkean portin Helsinkiin ja synnyttää asemaympäristöön maailmanluokan tunnelman, joka yhdistää uudistavaa korkealuokkaista rakentamista, luontoa ja yllättävän lähihistoriallisen kerroksen” paljastaa Malminkartanon vision projektipäällikkö, arkkitehti Jussi Vuori.

Malminkartanon asema laajenee kaikkiin suuntiin, kun uusia yhteyksiä on avattu. Keskeisenä ehdotuksena kallion läpi saatetaan Myyrmäen baana, joka kaupunginosia yhdistävänä reittinä tarjoaa lisäksi suoran yhteyden Malminkartanon etelä- ja pohjoisosien välille torien tasolla. Kallioresursseja voidaan hyödyntää maanpäällisen täydennysrakentamisen lisäksi. ”Visio on kuin työkalupakki, josta löytyy eri toimenpiteitä lopullisen tavoitteen saamiseksi” maalailee Vuori.

Kestävä rakentaminen näkyy kaikissa valinnoissa. Kaupungin hiilineutraaliustavoitteet ovat täytännössä ja rakentaminen perustuu vain kestävän elinkaaren ratkaisuihin. Mahdollisuuksien mukaan vanhaa talokantaa on korjattu tai muokattu uuteen käyttöön. Paikallinen energiantuotanto on aktiivista ja energian tarvetta on onnistuttu vähentämään merkittävästi.

Tulevaisuuden moninapainen Helsinki syntyy hyvin saavutettaviin aluekeskuksiin, jotka ovat luoneet nahkansa uudelleen lähiöstatuksen jälkeisenä aikana. Palvelut, työn olemus ja asumistarpeet elävät suuressa muutoksessa, johon voidaan vastata vain kestävillä ja joustavilla suunnitteluratkaisuilla.

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:

Jussi Vuori
Arkkitehti SAFA, hallituksen pj.
Uusi kaupunki -kollektiivi
050-3447026
jussi(a)uusi-kaupunki.fi

31.10.2018

Nordic Works* and Maptionnaire in Smart City Expo World Congress

We are happy to announce that Nordic Works* and Maptionnaire are represented in the Nordic Pavilion of the Smart City Expo World Congress in Barcelona 13. – 15.11.2018. The Smart City Expo World Congress (SCEWC) is the world’s largest meeting place within the Smart City market. It brings together 600 exhibitors and over 18 000 participants from businesses and cities from all around the world. In 2018, Norway, Sweden, Denmark and Finland will combine their forces for the second time to set up one common Nordic pavilion for Nordic companies and cities and we are proud to be part of the selected companies. Please find out more here.

31.10.2018

Porvoon keskustan kehittämissuunnitelma on valmistunut

Porvoon kaupunki ja Porvoon elävä keskusta ry ovat luotsanneet keskustan kehittämisen suunnittelua noin puolentoista vuoden ajan yhteistyössä Uusi Kaupunki Kollektiivi Oy:n ja WSP Finland Oy:n kanssa. Työ on nyt valmistunut ja lopputulos esitellään kaikille avoimessa tiedotustilaisuudessa torstaina 1. marraskuuta klo 15–17 Porvoon Taidetehtaalla, elokuvateatteri Bio Rexissä (Läntinen Aleksanterinkatu 1).

– Kattava keskustan ja empirealueen kehittämishanke alkoi osallistavalla kaupunkityöpajalla huhtikuussa 2017. Työ jatkui strategiaseminaarilla joulukuussa ja kesäkuussa 2018 oli työpajaseminaarin vuoro. Työpajaseminaarin annista on kiteytetty parhaita paloja keskustan kehittämissuunnitelmaan, jonka perusteella keskusta-aluetta ryhdytään määrätietoisesti kehittämään, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz.

Keskustan kehittämissuunnitelmassa on työstetty  muun muassa torialuetta,  keskustan liikennejärjestelyitä ja pysäköintiä, ydinalueita eli Mannerheiminkadun varren liikekortteleita ja täydennysrakentaminsen paikkoja, tyyppiratkaisuja ja rakentamisen määrää.

Lisätietoja Porvoon kaupungin nettisivuilta

 

5.9.2018

Nordic Works* on Bergen Design Festival

Nordic Works* invites you to an evening with lightning talks on the theme of “Water City of Bergen” during Bergen Design Festival. During the event we will launch a crowdsourcing survey dealing with how water can be a social, attractive and fun element in the city. In addition, we celebrate the launch of Nordic Works in Norway. Join us for an inspiring evening where we dive into the possibilities of Bergen as a water city. See you at Statsraaden Bar & Reception!

22.8.2018

UUSI KAUPUNKI* = NORDIC WORKS*

UUSI KAUPUNKI* laajentaa toimintojaan ulkomaille nimellä NORDIC WORKS* – seuraa meitä ja osallistuvan kaupunkisuunnittelun projektejamme Norjassa ja muualla maailmassa!

UUSI KAUPUNKI* is expanding abroad as NORDIC WORKS* – Follow us and our participatory urban design projects in Norway and beyond!

UUSI KAUPUNKI* utvider internasjonalt som NORDIC WORKS* – følg oss og våre prosjekter for deltagende urban utvikling fra Finland til Norge og videre derfra!

7.6.2018

Keskustatyöpaja Porvoon torin ja empirekortteleiden kehittämiseksi

Porvoon kaupunki ja Elävä keskusta ry. järjestävät yhdessä Porvoon keskustan kehittämistyöpajan torstaina 7. kesäkuuta klo 14–18 Porvoon Taidetehtaalla.

– Keskustatyöpaja jatkaa laajaa keskustan ja empirealueen kehittämishanketta. Tavoitteena on elävä ja vetovoimainen keskusta-alue, jossa asukkaat viihtyvät ja yrittäjät menestyvät. Työpaja on maksuton, ja se on tarkoitettu niin asukkaille, kiinteistönomistajille, yrittäjille kuin päättäjillekin, kertoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Eero Löytönen Porvoon kaupungilta.

– Työpajan tulosten pohjalta tehdään ehdotus lopulliseksi keskustan kehittämissuunnitelmaksi. Siksi on tärkeää osallistua ja kertoa mielipiteensä juuri nyt. Yhdessä tekemällä saamme parhaan tuloksen, elävän, viihtyisän ja vetovoimaisen keskustan, Eero Löytönen painottaa.

Uusi Kaupunki Kollektiivi Oy ja WSP-Finland Oy ovat laatineet alustavia suunnitelmia aikaisempien keskustaseminaarien työn jatkoksi. Työpajassa käsitellään neljää teemaa suunnitelmien pohjalta: tori, liikenne, pysäköinti ja täydennysrakentaminen. Työpajan tulosten pohjalta syntyy empirealueen kokonaissuunnitelma. Syksyn 2018 aikana on tarkoitus tehdä poliittiset päätökset tarvittavista asemakaavan tarkistuksista, katu- ja puistosuunnitelmista sekä pysäköinnistä.

Uusi Kaupunki Kollektiivi Oy | Punavuorenkatu 1, 00120 Helsinki | +358 40 5741926 | info@uusi-kaupunki.fi