Uusi Viikki!
2.-4.9.2014

  • uusi viikki mainos2
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07

Uusi Viikki! 2.-4.9.2014

Pääkaupungin kasvaessa metropoliksi yhden keskustan malli muuntuu moninapaiseksi alueellisten keskusten verkostoksi. Eurooppalaisessa ja kotimaisessa kontekstissa kaupungit eivät vain kilpaile keskenään vaan myös sisäisesti. Suuren kaupunkialueen sisällä sen eri osien tulee erikoistua ja palvella juuri niille parhaiten asetettua tehtävää. Uuden kaupunkielämän on voitava syntyä paikallisista oloista.

Viikin kampus alkoi syntyä 1960?luvulla Helsingin yliopiston siirtäessä luonnontieteen opetustaan koetilan maille. Koulukampus rakennettiin ajan parhaiden oppien mukaisesti avaraksi ja fuktionaaliseksi yksiköksi. Alueen kasvu jatkui 1990?luvulla uusien yliopistorakennusten, yrityshautomoiden ja ekologisen asuinalueen rakentamisen myötä.

Kuinka pellolle noussut kampus muutetaan viimein kaupunkiympäristöksi ja kuka varjelee Helsingin keskeisimmän Natura?aleen perintöä? 1960? ja 1990?2000?lukujen yliopistorakennukset edustavat aikansa huippusuunnittelua, mutta eivät ole välttämmättä luoneet tyydyttävää kulkuympäristöä ympärillen. Voiko liikenneyhteyksien ja tarpeiden muututtua auton roolia tarkastella uudelleen? Miten rakennuksille saadaan uutta käyttöä yliopiston tiivistäessä tilojaan? Minkälaista on opiskelu 2020?luvulla kun kirjat ja luennot ovat verkossa, voiko kampus tarjota enemmän tiloja kohtaamiselle?

 

Työpajan aikataulu

Tiistai 2.9.2014

11.00 Uusi Viikki -työpaja avautuu Infokeskus Koronan aulassa, Viikinkaari 11, Helsinki.

11.00-18.00 Vuorovaikutteista suunnittelua yleisön ja paikalliseksperttien kanssa työpajassa. Kunkin kohteen tiimi jalkautuu päivällä vuorollaan muutamaksi tunniksi tutustumaan kohteisiin. Työpajassa on kuitenkin koko päivän päivystävä arkkitehti tavattavissa, joten tervetuloa ideoimaan!

Keskiviikko 3.9.2014

10.00-18.00 Uusi Kaupunki -tiimit työstävät vuorovaikutteisessa suunnittelussa syntyneet ajatukset selkeiksi suunnitelmiksi. Työpajassa saa vierailla keskustelemassa ja ideoimassa!

Torstai 4.9.2014

Uudistusideat esitellään Infokeskus Koronassa (Viikinkaari 11, Helsinki) torstaina 4.9. klo 12. Tervetuloa kuuntelemaan ideoita tuoreeltaan!

*Lauantai 6.9.2014

12.00-15.00 Open House -arkkitehtuuriklinikka Artekissa.
Heti Viikin julkisen työpajan jälkeen, seuraavana lantaina järjestetään avoin Arkkitehtuuriklinikka Artekissa (Eteläesplanadi 18, 00130 Helsinki). Tervetuloa konsultoimaan maksutta arkkitehtia omassa projektissasi. Ota mukaan pohjapiirustus, oma luonnos tai kerro ideasi. Vastaanotolla SAFA arkkitehdit kuuntelevat, tutkivat oireet, tekevät diagnoosin ja kirjoittavat reseptin. Artek on tarjonnut Uusi Kaupunki -työpajojen kalusteet, Uusi Kaupunki -kollektiivin ja Artekin yhteistyö jatkuu Open House -arkkitehtuuriklinikalla.

Koekentät

JADA

Pasteurinkatu

Arkkitehdit R+K

Viikin vanha väestönsuoja

Futudesign Oy

Latokartanonkaari 11 - Vapaa-ajan kampus

Studio Puisto

Casa Gardenia

Hukkatila

Maatalousmuseo

Pro Toto

Ideakartta