21.12.2016
Vinkit vuorovaikutteisen kaupunkityöpajan järjestämiseen
Kaupunkityöpajat ovat tyypillisesti muutaman päivän kestäviä vuorovaikutteisia “designsprinttejä“, jollaisen voit järjestää itse tai yhdessä esimerkiksi kaupunkityöpajoistaan palkitun Uusi Kaupunki -kollektiivin kanssa.
Vuorovaikutteisessa kaupunkityöpajassa tavoitteena on osallistaa kaupunkilaiset, yrittäjät, yhdistykset ja muut aktiiviset tahot oman rakennetun ympäristönsä suunnitteluun. Työkaluina toimivat erilaiset yhteissuunnittelun ja -ideoinnin välineet, kuten keskustelut, kartat, piirtäminen, pienoismallit ja muut vastaavat vuorovaikutteisuutta lisäävät suunnittelumetodit.
Tässä muutama aihe, joita kannattaa miettiä kaupunkityöpajaa järjestäessäsi:
1. Mieti, mitä yleisötapahtumia kaupungissanne järjestetään kuluvana tai seuraavana vuonna. Suuret kaupunkitapahtumat ovat parhaita paikkoja ja ajankohtia vuorovaikutteiselle kaupunkityöpajalle, sillä ihmiset ovat valmiiksi liikkeellä ja varanneet aikaa kohtaamisille. Kaupunkityöpaja kannattaa ajoittaa tällaisen tapahtuman yhteyteen, mikäli haluat paljon osallistujia ilman tarkempaa kohderyhmärajausta.
2. Mieti kohderyhmä tarkasti ja rajaa se selvästi. Haluatko kuunnella ja keskustella aktiivisten kaupunkilaisten ja toimittajien kanssa? Etsitkö tulevaisuuden asukkaita toistaiseksi rakentamattomalle tontille? Haluatko koota alueen pienyrittäjät ja kaupunginvaltuutetut koolle? Kutsutko yhden pöydällisen erityisasiantuntijoita ratkomaan kinkkistä kaupunkitilaan liittyvää ongelmaa? Kohderyhmän valinta ja tarkka rajaaminen asettaa raamit ja suuntaviivat yhteiselle suunnittelulle – siksi se on äärimmäisen strateginen valinta.
3. Mieti, miten järjestät rahoituksen kaupunkityöpajalle. Monet paikalliset yrittäjät lähtevät mielellään kehittämään liiketoimintaansa koskettavia torialueita tai kävelykatuja omalla panostuksellaan, mikäli hankkeella on yksi selvä “veturi”. Tällainen veturi voi olla löytyä esimerkiksi kaupunkisi elinkeinotoimintaa kehittävien tahojen puolelta. Pienistä puroista kasvaa iso virta!
Mitä hyötyä on vuorovaikutteisesta kaupunkityöpajasta?
Käymällä julkista keskustelua kaupungin kehittämisestä ja suunnittelemalla avoimesti ja läpinäkyvästi voit sitouttaa kaupunkilaisia muutosta eteenpäin vieväksi voimaksi. Käyttäjät tarjoavat oman panoksensa mukaan jo alkuvaiheessa. Paikalliset kiinteistönomistajat, sijoittajat, puuhamiehet ja muut kriittiset tahot löytävät toisensa ja pääsevät palloittelemaan ideoita yhdessä virkamiesten ja arkkitehtien kanssa. Sanalla sanoen: suunnitelmasta tulee elinvoimaisempi. Tsemppiä kaupunkityöpajan järjestämiseen!
PS. Mikäli haluat järjestää kaupunkityöpajan yhdessä Uusi Kaupunki -kollektiivin kanssa, niin ota rohkeasti yhteyttä meihin tai pistäydy käymään toimistollamme!